Vragen en antwoorden


Wanneer kan ik meedoen met Beweeg je Fit?

U kunt meedoen als u behandeld word voor borstkanker of als u de behandeling voor borstkanker heeft afgerond.


Ik heb lymfoedeem , kan ik dan wel meedoen?

Ja, dat kan. Uit onderzoek naar sporten en belasten van de arm met lymfoedeem blijkt dat dit geen toename van het lymfoedeem geeft.

Langdurig, zware en repeterende bewegingen kunnen wel van invloed zijn op het toenemen van lymfoedeem. Voor meer vragen over lymfoedeem in het algemeen of specifiek kunt u terecht bij uw gespecialiseerde lymf-fysiotherapeut.

Als u al een elastische therapeutische kous draagt is het verstandig om deze tijdens het sporten te dragen.


Ik ben net geopereerd als er een nieuwe cursus start; kan ik dan wel meedoen?

Vanaf twee weken na de operatie zou u mee kunnen doen met het programma, afhankelijk of er geen complicaties of bijzonderheden zijn. Overleg met uw behandelend fysiotherapeut.

Ik heb een expander, is dat een probleem?

Nee, in principe niet. Na de eerste keren vullen mag u de arm maar tot 90 graden bewegen en zult u de armoefeningen tot die hoogte mee kunnen doen. Daarna mag u gaan trainen om uw arm verder te bewegen en gaat u dat dat tijdens het trainen doen tot zover u de arm omhoog kan krijgen.

Cardio-training is meestal helemaal geen probleem bij een expander en indien nodig kan de fysiotherapeut aangepaste oefeningen voor u maken.


Ik heb chemotherapie, kan ik dan wel sporten?

Uit steeds meer onderzoeken en literatuurstudies blijkt dat met intensief bewegen tijdens de chemo u sneller herstelt en u krachten minder zullen afnemen. Daarom is het programma

juist voor deze periode ontwikkeld. Misschien voelt u zich de ene keer beter dan de andere keer als u komt maar een beetje bewegen doet u vaak daarna toch prettiger voelen dan dat u geen beweging had gedaan.

Als u te ziek bent van de chemo kunt u 1x overslaan en daarna weer komen.

Bij twijffel overleg met uw fysiotherapeut.

V_en_a_vervolg.html