Wie wij zijn


Beweeg je Fit is een initiatief van fysiotherapeute Emerens Olthof (fysiotherapie Delft) en oncologieverpleegkundige/ Verpleegkundig specialist mammacare, Yvette Engelen (Mammapoli van het Reinier de Graaf Gasthuis).


Zij hadden de behoefte ervaren aan een laagdrempelig en lokaal beweegprogramma dat specifiek gericht is op vrouwen die behandeld zijn of nog worden voor borstkanker. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat de lichamelijke en geestelijke conditie verbetert door lichamelijke activiteit. Dit heeft met name invloed op het verminderen van vermoeidheidsklachten. Het blijkt steeds meer zinvol om al tijdens of anders na oncologische behandelingen te werken aan de conditie en krachttraining. Het hebben van lymfoedeem hoeft daarbij geen probleem te zijn.


Voor vrouwen die behandeld zijn of nog worden voor borstkanker blijkt dat het moeilijk kan zijn de juiste balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid. Vaak is niet duidelijk wat wel en niet verstandig is op het gebied van bewegen.

Wanneer onzekerheid over bewegen ontstaat wordt men onnodig beperkt in het dagelijks leven. De vertrouwde sportschool of vereniging is er veelal niet op toegerust om met deze specifieke klachten aan de slag te gaan. Daarom is bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut, met als specialisatie oedeemfysiotherapie of oncologie aan te bevelen.


Literatuurverwijzing:

  1. Ingrid de Backer: "Exercise training in cancer survivors".

  2. Miranda Velthuis:"Physical exercise-effects in cancer patients”

  3. Richtlijn ‘Oncologische revalidatie.”, www.oncoline.nl